вторник, 26 юли 2011 г.

Студена зеленчукова супа!

    Докато вчера целият ден прекарахме в разходка и направихме един 4-5 часов преход и съм червена като рак само от ходене по улиците, /може би съм от малкото хора, които не обичат да ходят на плаж/, си мисля за една много хубава и Студена зеленчукова супа и може би за едно Пиле с ориз. Прибираме се и сядам да си почина и тогава ми хрумва да направя нещо по-различно с тази супа.


    
    Няма да ви отегчавам с дълги изречения защото това не е някаква специална супа, но е много, много вкусна!
    Наистина направих и Пиле с ориз, за което няма да пиша, защото това е все пак една от най-класическите гозби на нашите маси и всеки я прави по собствен начин, но сега като казвам това май трябваше да снимам и да напиша моя начин, друг път.
    Супичката направих по идея на моята сестра, която за мен е най-големият майстор на солени ястия /наистина готви великолепно/, а само какви супи прави, та идеята съм си я "откраднала" от нея!




    Студена зеленчукова супа!


     Продукти:


    Това са количества за моята тенджера
    4-5 големи картофа
    1-2 големи глави лук
    3 големи моркова
    1 голяма зелена пиперка
    зелен фасул/може и замразен/
    фиденце
    магданоз
    малко копър
    риган
    сол
    някаква подправка "зеленчуков микс", аз в момента ползвам "Котани"
    50 гр. масло
    2-3 с.л. брашно
    
    За застройката:
    1 жълтък
    2-3 с.л. оцет


    Много простичко и лесно. Слагаме голямата тенджера пълна с вода на котлона да заври. Обелваме и почистваме всички зеленчуци, нарязваме сравнително на едро и ги пускаме във вече врящата вода.
    Варим на не много силен котлон, когато вече всички зеленчуци са сварени и почти пред разпадане слагаме фидето и подправяме.
    Забележете, че на този етап не се слага никаква мазнина, сега е момента. Свалете тенджерата от котлона да се успокои, в това време разтапяме маслото и запържваме брашното, разреждаме с бульон и като стане достатъчно гладка смес прибавяме към супата.
   Следва застройката, може да се стори на някой странно, но в моето семейство винаги се е правила така. Един жълтък се разбива с оцета и така може веднага да се смеси със супата, направете го така и никога няма да имате пресечена застройка. Става с леко кисел вкус и за хора като мен, които не обичат кисело е много хубаво.



   Това е, посипваме с магданоз и копър. Ако имате малко повече време да изстине ще е много добре, а ако не на другият ден я хапнете студена.



   Докато правя всичко това ми идва на ум, че мога да забъркам едни много бързи и невероятно вкусни питки, чиято рецепта може да видите тук!
   Вкусно! Да ви е вкусно!
    
    


     

7 коментара:

  1. Ох, обичам такива постни супички, имам си един човек вкъщи, който ги чака да изстинат съвсем и тогава си ги похапва с огромен кеф, защото твърди, че вкусът на някои ястия се усещал по-добре, когато са студени.:-))) Сигурно е така, а тази твоя супичка май ще е перфектното предложение в този случай!
    Чудесна е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Павлинче, здравей, пак съм аз.:-))))
    Заповядай, когато разполагаш с временце, в моето блогче, защото там те чака една наградка.:-)))
    Хубава вечер и слънчеви и усмихнати юлски дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Олеле, наистина имам награда, не може да бъде!
    Мони ти си невероятна!

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Здрасти, П., мисля че е крайно време и аз да се включа с коментар :)
    Въпросната супичка е много приятна - специално на мен много ми допада, тъй като предпочитам постничко , а и много обичам супички, така че се наканих и я сготвих и да си призная ми се получи чудно... :)
    Занапред се надявам да има и други такива лесни за изпълнение рецептички :)

    ОтговорИзтриване
  6. На вашето внимание, това по-горе с коментарчето е милото същество, на което направих онази невероятна шоколадова торта.
    Благодаря ти мило, аз зная, че ако имаш желание всичко ти се получава!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз можех и сама да се представя - там под тортата...значииииии :)

    ОтговорИзтриване